Eficiența vaccinului antigripal – cât de bine suntem informați

Gripa reprezintă o infecție virală contagioasă care se transmite de la o persoană la alta prin intermediul secrețiilor nazale și ale plămânilor, prin strănut. Gripa este o infecție respiratorie care, de obicei, se manifestă prin febră, dureri ale mușchilor și stare de rău, toate aceste simptome fiind mai accentuate decât cele de la alte infecții respiratorii. Cât despre eficiența vaccinului antigripal, aceasta poate varia în funcție de vârsta sau starea de sănătate a persoanei și de anotimp.

Cine ar trebui să se vaccineze împotriva gripei și cine nu?

Centrul de Prevenire și Control al Bolii recomandă ca fiecare persoană mai mare de 6 luni să-și facă vaccinul antigripal. Cu toate acestea, există anumite grupuri de persoane pentru care vaccinarea este indispensabilă, acei oameni care suferă de astm, diabet, boli pulmonare cronice, precum și femeile însărcinate și bătrânii de peste 65 de ani. În schimb, atât copiii mai mici de 6 luni, cât și adulții cu alergii severe la vaccin sau la oricare ingredient al acestuia nu ar trebui sub nicio formă să se vaccineze.

Beneficiile vaccinului antigripal

Există multe motive pentru care ar trebui să ne vaccinăm împotriva gripei în fiecare an, câteva dintre acestea fiind:

  • reduce riscul de spitalizare;
  • este o unealtă preventivă importantă pentru oamenii care suferă de boli cronice;
  • protejarea femeilor însărcinate;
  •  este dovedit că reduce severitatea simptomelor celor care se vaccinează, dar tot se îmbolnăvesc.

Cum funcționeaza acest vaccin și cât de eficient este?

Vaccinul antigripal stimulează producerea de anticorpi din sistemul imunitar. Atunci când virusul atacă o persoană vaccinată, anticorpii îl atacă și îl omoară. Eficiența vaccinului antigripal este depedentă de gradul de concordanță dintre tulpinile de virus utilizate, dar și vârsta sau starea de sănătate joacă un rol în determinarea eficienței vaccinului. Studiile arată că vaccinul reduce riscul de îmbolnăvire cu până la 60% în rândul populației în timpul anotimpurilor reci. Ratele de prevenire a gripei pot fi chiar mai mari la adulții sănătoși sub 65 de ani.

Vaccinarea împotriva gripei în fiecare an reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire. În plus, oamenii pot lua în fiecare zi măsuri de prevenție, precum spălarea desă a mâinilor, acoperirea gurii când tușesc sau strănută sau evitarea persoanelor bolnave.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here