Efectele jocurilor video asupra copiilor

Părinții susțin că jocurile video sunt doar o pierdere de timp pentru copii, timp în care aceștia pot învăța sau își pot face temele, însă oameni de știință și psihologi cred că jocurile video pot avea și beneficii – unul fiind că acestea îi pot face pe copii mai inteligenți. Iată care sunt cu adevărat efectele, atât cele pozitive, cât și cele negative, asupra dezvoltării corespunzătoare a unui copil, văzute dintr-o perspectivă științifică.

1. Jocurile video îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitatea de a rezolva probleme și măresc nivelul de creativitate – în prezent, un număr mare de jocuri sunt bazate pe rezolvarea de puzzle-uri și probleme logice, toate acestea pentru a avansa în cadrul jocului, lucru care oferă creierului o activitate din care poate învăța ceva.

2. O mai bună coordonare ochi-mână – în anumite tipuri de jocuri, în special cele cu împușcături, jucătorul trebuie să fie atent la mai multe lucruri, folosindu-și ochii și mâinile simultan. Aceste tipuri de jocuri cresc nivelul de coordonare, precum și concentrarea și atenția.

3. Jocuri în echipă – există foarte multe jocuri a căror premisă se bazează pe o echipă, iar astfel este antrenată și abilitatea de a face parte din una. Copilul se poate juca cu prietenii săi, socializând și distrându-se în același timp.

4. Totuși, unele jocuri video pot fi prea violente – copiii care joacă jocuri considerate violente, mai ales la o vârstă fragedă, tind să aibă un comportament mai agresiv, dar și mai puțin empatic.

5. Jocurile video pot scădea nivelul de activitate al unui copil – din cauza faptului că jocurile video necesită, de multe ori, statul pe scaun cu ochii îndreptați către un ecran, copiii devin mai leneși și mai puțin activi, și acest lucru le poate afecta și postura. Totuși, există unele jocuri care pot fi jucate doar stând în picioare și desfășurând diferite activități, precum dansul.

Pentru a diminua efectele negative pe care jocurile video le pot avea asupra copiilor, părinții acestora pot să limiteze timpul petrecut jucându-se și să verifice constant natura jocurilor, precum și oamenii cu care aceștia se joacă, pentru ca aceștia să nu fie expuși la conținut nepotrivit vârstei.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here