Randament de 15 ori mai mare decat depozitul bancar. Cum se poate acest lucru în România? Nu, nu Elrond
Din păcate, în Romania, nivelul de educație financiară este extrem de slab. Multe dintre topurile realizate în ultima perioadă de timp a clasat țara noastră pe ultimele locuri, iar acest rezultat este extrem de rușinos. Totuși, trebuie să înțelegem reticiența românilor față de bani, mai ales că în popor există vorba: ”banii sunt ochiul dracului”.
Trecând peste ceea ce a fost și uitându-ne la ce este și ce urmează, trebuie să ne dăm seama că varianta unor depozite bancare nu mai este de foarte mult timp o soluție. De ce un depozit bancar nu mai este o soluție? Majoritatea dintre noi cunoaștem că inflația distruge valoarea banilor iar România nu este o țară fără inflație. Practic, ca o investiție să fie considerată cel puțin bună, ar trebui să fie peste nivelul inflației iar dobânda la depozitul bancar este cu siguranță SUB.
De exemplu, dacă inflația în România este de 3.5% iar banca oferă o dobândă la depozit de 1.0%, încă ești în pierdere cu -2.5% pentru banii tăi. Soluția la această problemă poate să fie chiar și investiția la Bursa de Valori București.
O companie de la bursa noastră a anunțat un dividend extrem de generos, iar randamentul acestuia este de 15% la nivelul actual al unei acțiuni. Este foarte probabil să fii auzit de această companie în trecut – Farmaceutica Remedia. O companie veche în România, care a reușit să obțină rezultate extrem de bune, Farmaceutica Remedia pare să fie un câștigător în urma pandemiei COVID-19. Astfel că, cei care vor cumpăra acțiuni la un preț apropiat de 0.95 lei pe acțiunie se pot bucura de un dividend cu randament de 15%.
Dacă reluăm exemplul de mai sus cu inflația și scădem nivelul respectiv din randamentul dividendului de 15%, obținem un randament de 11.5% pentru investie. Astfel că, depozitul bancar nu mai rămâne o variantă atât de bună pentru banii oamenilor când există instrumente financiare puse la dispoziție de Bursa de Valori București.
Romanii inca au multe de invatat despre educatia financiara, dar trebuie sa fim optimisti si sa privim la ce se intampla in prezent si sa mai luam si in considerare ce se va intampla in viitor.