Efectele cafeinei asupra corpului

Majoritatea oamenilor beau cel puțin o cafea pe zi pentru a-i ajuta să treacă cu brio peste zi. Totuși, cafeina este clasată ca și un drog care creează dependență dacă este consumată pentru o perioadă mai îndelungată. Însă cafeina are și alte efecte, pe lângă oferirea de energie, fiind un stimulent al sistemului nervos central.

Efecte negative

O cantitate prea mare de cafeină poate să cauzeze insomnie, afectând ciclul normal de somn și dând peste cap întreaga zi deoarece corpul nu este odihnit corespunzător. De asemenea, cafeina crește nivelul de zahăr din sânge, afectând persoanele care suferă de diabet de tip 2. Cafeina poate să cauzeze bătăi iregulate ale inimii și o presiune arterială ridicată. Un consum exagerat de cafeină poate să ducă la probleme respiratorii grave sau chiar moarte din cauza unor convulsii sau a bătăilor iregulate ale inimii. Cafeina în cantități mari poate să afecteze și metabolismul și absorbția de calciu a organismului, lucru care poate duce la osteoporoză și la tremuratul mușchilor.

Efecte pozitive

Cafeina este foarte populară în rândul studenților, aceștia folosind-o ca să își mărească productivitatea și energia, rezultând în rezultate academice mai bune. Totodată, cercetările arată că o doză de cofeină după o sesiune de învățare poate să ajute la asimilarea mai rapidă a informației. Cafeina poate ajuta și la arderea grăsimilor, însă acest efect poate fi diminuat în cazul persoanelor care consumă cafeină frecvent. Cafeina stimulează mișcarea intestinului, având uneori efect laxativ, și poate ajuta la protejarea ochiului, împiedicând apariția cataractei.

Prin urmare, o doză moderată de cafeină nu este dăunătoare, ba chiar poate aduce diferite beneficii. Pe de altă parte, doze foarte ridicate pot să aibă efecte negative grave asupra corpului uman și pot să afecteze viața de zi cu zi.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here