Efectele fumatului asupra sănătății și a celor din jur
Chimicalele toxice dintr-o țigară nu afectează doar plămânii, ci întreg corpul, iar pe lângă complicațiile medicale cauzate de fumat, acesta afectează și sănătatea celor din jur. În timp ce fumatul are efecte grave pe termen lung, câteva se pot observa imediat după terminarea unei țigări.
Efecte asupra sănătății
Unul din ingredientele regăsite într-o țigară este nicotina. Nicotina ajunge la creier în câteva secunde, făcându-l pe cel care fumează să simtă un val de energie bruscă, însă odată ce acest sentiment dispare, fumătorul se simte obosit, iar de aici apare nevoia continuă de a fuma. Totodată, atunci când fumul de țigară este inhalat, acesta afectează atât plămânii, cauzând pe termen lung bronșită cronică sau chiar cancer pulmonar, cât și sistemul digestiv și circulator, crescând riscul de cancer pancreatic și accident vascular cerebral.
Efecte asupra celor din jur
Fumatul poate fi dăunător și pentru cei care nu fumează, dar care stau lângă un fumător. Aceștia inhalează fumul și pot să dezvolte aceleași probleme pe care le dezvoltă un fumător. Acest fenomen se numește fumat pasiv și este tot mai întâlnit atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Copiii expuși la fumul de țigară sunt mai predispuși la infecții ale urechii, răceli, pneumonie și bronșită decât cei care nu sunt expuși. De asemenea, femeile însărcinate care stau lângă un fumător pot să nască copii înainte de termen sau copii cu greutate scăzută.
Pe lângă aceste efecte, fumatul poate fi și o cheltuială în plus, prețul țigărilor crescând din ce în ce mai mult de la un an la altul. Singura soluție de a elimina aceste efecte este renunțarea definitivă la fumat, un lucru benefic atât pentru fumător, cât și pentru cei din jurul acestuia.