Cum ne afectează lumina albastră ochii?

Privind la soare, aprinzând becul, uitându-ne la un film sau navigând pe internet, toate aceste lucruri expun ochii la o varietate de raze de lumină, vizibile sau invizibile, care pot avea diferite efecte. Spre exemplu, soarele emite raze de lumină vizibile, dar și invizibile, cele din urmă fiind reprezentate de raze ultraviolete care pot bronza sau arde pielea. Însă lumina vizibilă pe care soarele o emite conține și o serie de raze luminoase care pot avea diferite culori și diferite cantități de energie.

Ce este lumina albastră și unde o găsim?

Lumina albastră reprezintă o lumină ce conține lungimi de undă scurte și are o cantitate mare de energie. Cea mai mare sursă de lumină albastră este soarele, iar alte surse pot fi lumina fluorescentă, lumina LED emisă de televizoarele cu ecran plat, monitorul calculatorului, telefonul și ecranul tabletelor. Lumina albastră primită de la diferite ecrane este foarte puțină comparativ cu cea a soarelui, și totuși există efecte pe termen lung a expunerii ochilor la acest tip de lumină din cauza distanței foarte mici între ochi și lumină și a timpului pe care-l petrecem uitându-ne la un ecran.

Beneficiile luminii albastre

Lumina albastră ne ajută să avem o memorie bună, ne îmbunătățește starea de spirit și ne face să fim mai concentrați. De asemenea, aceasta reglează ciclul natural al somnului. Totuși, expunerea îndelungată la ecrane care emit lumină albastră pot afecta somnul, ducând la probleme legate de insomnie și oboseală în timpul zilei. Totodată, copiii care nu sunt expuși la destulă lumină solară pot fi afectați din punctul de vedere al creșterii și dezvoltării ochilor și a vederii.

Cum afectează lumina albastră ochii?

Expunerea îndelungată la lumina albastră poate cauza oboseala ochilor, mai ales în timpul nopții, și poate afecta calitatea somnului. În plus, lumina albastră poate cauza cataracta și deteriorarea părții centrale a retinei, partea care ne ajută să citim, să conducem și să recunoaștem fețe și culori.

Pentru a ne proteja ochii de efectele negative ale luminii albastre este recomandat să evităm expunerea îndelungată la ecrane, măcar cu 3 ore înainte de somn. O altă soluție pot fi ochelarii care blochează lumina albastră sau folosirea unei aplicații care filtrează această lumină pe timpul nopții.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here