Alcoolul și cum afectează acesta corpul uman

Alcoolul afectează corpul uman de la prima picătură înghițită. În timp ce un pahar de vin băut ocazional nu este motiv de îngrijorare, consumul regulat și excesiv de alcool dăunează corpului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată ce efecte dăunătoare are alcoolul asupra corpului uman.

Efecte pe termen scurt

Conflictele, căzăturile, comportamentul violent, mahmureala și intoxicația alcoolică sunt câteva dintre efectele pe care le poate avea alcoolul asupra corpului uman pe termen scurt. Severitatea acestora poate depinde de ce cantitate de alcool a băut individul, cât de hidratat este și dacă a mâncat sau nu. Ficatul este cel care metabolizează alcoolul, ajutând organismul să scape de acesta, însă ficatul unei persoane care bea excesiv alcool nu va mai putea filtra alcoolul, declanșând transformări la nivelul creierului. De asemenea, în cazul unei intoxicații, persoana în cauză va trebui să caute ajutor din partea medicilor deoarece simptomele sunt destul de grave: convulsii, leșin, vărsături și scăderea temperaturii corporale.

Efecte pe termen lung

Alcoolul contribuie la peste 200 de boli și probleme cauzate de alcool, câteva fiind dependența, ciroza ficatului, cancer și accidente precum cele de mașină, arsuri și înec. Totodată, alcoolul poate afecta și felul în care creierul funcționează, prin schimbarea stării de spirit, a comportamentului, coordonare proastă și dezechilibru. La nivelul inimii, alcoolul provoacă aritmii, ceea ce înseamnă că bătăile inimii sunt neregulate, accident vascular cerebral sau tensiune arterială crescută. Alcoolul afectează și sistemul imunitar, făcând corpul mai vulnerabil la viruși și germeni. Oamenii care beau frecvent pentru o perioadă mai lungă de timp sunt mai predispuși la pneumonie sau tuberculoză decât restul populației.

Efecte psihologice

Cel mai semnificativ efect psihologic al alcoolului este dependența, ceea ce înseamnă că creierul dorește în permanență alcool, iar când nu îl primește, corpul intră în sevraj. De asemenea, alcoolul poate cauza tulburări de personalitate, schimbări bruște de dispoziție, afectează capacitatea de concentrare iar în unele cazuri poate apărea depresia.

Așadar, din nefericire, consumul excesiv de alcool nu afectează doar persoana care bea, ci și pe cei din jur, influențând relațiile cu familia și prietenii. Cea mai bună soluție pentru a diminua riscul de a dezvolta boli cronice asociate alcoolului și de a trăi o viață sănătoasă este de a reduce consumul de băuturi alcoolice.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here