Toxiinfecția alimentară de sărbători

Anual, de Crăciun și Revelion, sute de oameni se prezintă la Urgențe cu greață, vomă și febră, toate acestea fiind simptome ale toxiinfecției alimentare cauzate de masa bogată de Crăciun sau Revelion care conținea alimente contaminate cu bacterii care afectează tractul digestiv.

Cauze și alimente predispuse la contaminare

Alimentele precum carnea, ouăle și produsele lactate se contaminează cu ușurință, alături de produsele din pește care sunt negătite sau fructele și legumele nespălate. Chiar noi putem să contaminăm alimentele dacă nu ne spălăm mâinile înainte să le gătim sau dacă nu igienizăm suprafața de lucru. Este esențial să ne documentăm temeinic asupra unui aliment atunci când îl cumpărăm, să fim atenți la data de expirare, la condițiile de păstrare, aspect și miros.

Prevenirea toxiinfecției alimentare

Chiar dacă de cele mai multe ori masa de Crăciun sau Revelion este făcută pe grabă, cu multe feluri de mâncare și deserturi, nu trebuie să neglijăm aceste lucruri care par banale, dar ne pot salva de la o stare foarte neplăcută de sănătate:

1. Spălarea mâinilor și a zonei de preparare a mâncărurilor reprezintă un prim pas important pentru a preveni toxiinfecția alimentară. Se recomandă spălarea mâinilor timp de 20 de secunde și spălarea tacâmurilor și vaselor, folosind apă și săpun, precum și a fructelor și legumelor.

2. Separarea alimentelor constituie o altă metodă de prevenire, deoarece carnea crudă, ouăle sau fructele de mare pot să răspândească germeni dacă nu sunt separate de alimentele gătite. De asemenea, aceste alimente trebuie separate și atunci când facem cumpărături sau le depozităm la frigider.

3. Temperatura potrivită de gătire se poate verifica folosind un termometru, mâncărurile fiind gătite corect doar atunci când temperatura este destul de ridicată pentru a ucide bacteriile cauzatoare de infecții.

4. După savurarea mâncărurilor, este tentant să ne relaxăm pe canapea în fața televizorului, însă un ultim pas trebuie făcut pentru a preveni îmbolnăvirea, și anume depozitarea lor în frigider la o temperatură mai mică de 4˚C pentru a împiedica contaminarea cu bacterii din atmosferă.

Este important să gătim mâncarea în condiții de siguranță pentru a nu afecta starea de sănătate personală sau a celor din jur și pentru a ne bucura de sărbătorile de iarnă fără vizite la spital sau stări neplăcute.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here