Importanța sportului în viața copiilor

Sportul nu aduce beneficii doar adulților, ci și copiilor, atât din punct de vedere fizic, cât și la nivel mental. Studiile au arătat că sportul a adus beneficii psihologice copiilor și adolescenților deoarece îi învață foarte multe abilități importante. Datorită sportului, copiii învață despre echipă, despre respectarea regulilor, despre bucuria succesului și acceptarea înfrângerii.

Dezvoltare corespunzătoare

O activitate fizică constantă joacă un rol preventiv. Întărește imuniattea, ajută la prevenirea bolilor și a obezității, precum și dezvoltarea normală a mușchilor. Mai mult de atât, sportul corectează postura copiilor și întărește sistemul osos. Dezvoltarea copiilor prin intermediul sportului nu înseamnă doar dezvoltare fizică, ci și dezvoltarea metodelor prin care aceștia pot gestiona momentele mai bune, cele în care câștigă, și cele mai rele, acelea în care pierd. Totodată, aceștia pot învăța să-și controleze emoțiile, să-și îndrepte sentimentele negative spre ceva pozitiv și să-și dezvolte răbdarea.

Beneficii emoționale și sociale

Fiind membru al unei echipe, copilul învață să coopereze, să se gândească adesea la ceilalți și să asculte. De asemenea, echipa îi oferă copilului un sentiment de apartenență la un grup, comunitate, ceea ce îl îndeamnă pe acesta să socializeze și să-și facă prieteni înafara școlii. Un alt beneficiu este disciplina. Disciplina este foarte importantă pentru un copil, acesta învață să respecte regulile, precum și să accepte eventualele penalizări în caz contrar.

Ce spun doctorii?

Medicii reamintesc că sportul le oferă copiilor mai multă încredere în sine și menționează că personalitatea copilului poate fi definită în funcție de vârsta la care începe să practice un sport. Părinții ar trebui să-i convingă pe copii să facă sport prin puterea exemplului și prin găsirea unuia potrivit pentru copil. În acest caz trebuie luate în vedere preferințele copilului, precum și personalitatea sa: dacă este mai potrivit pentru un sport de echipă sau unul individual. Este extrem de important ca părinții să nu-i forțeze pe copii să facă un sport pe care aceștia nu doresc să-l facă.

Sportul le oferă copiilor șansa de a-și pune în evidență potențialul pe care aceștia îl au, îmbunătățește calitatea vieții, reduce stresul și induce o stare de bine.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here