Obezitatea – boala secolului al XXI-lea
Obezitatea reprezintă o problemă complexă de sănătate care rezultă dintr-o combinație de cauze și factori individuali, cum ar fi comportamentul și genetica. Comportamentele pot include dietă, inactivitate, consum de medicamente și altele. Obezitatea este o problemă gravă deoarece poate afecta sănătatea mintală și calitatea vieții.
Ce cauzează obezitatea?
Obezitatea este definită ca acumularea excesivă sau anormală a grăsimii corporale. Cauza principală a obezității o reprezintă dezechilibrul energetic dintre caloriile pe care le consumăm și caloriile pe care le ardem. Mâncarea nesănătoasă, bogată în zahăr, grăsimi și carbohidrați și mai puține vitamine și minerale constituie, de asemenea, o cauză tot mai întâlnită, împreună cu porții uriașe de mâncare la o singură masă. De asemenea, și antidepresivele și steroizii pot duce la creșterea excesivă în greutate.
Consecințe asupra sănătății
Obezitatea poate fi un factor care favorizează apariția unor alte boli precum:
- boli cardiovasculare;
- diabet;
- unele tipuri de cancer (de rinichi, colon, prostată, ovarian, ficat);
- tulburări musculo-scheletice.
Cum influențează istoricul familiei obezitatea?
Practicanții din domeniul sănătății colectează în mod regulat istoricul sănătății familiei pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu risc crescut de a dezvolta bolile legate de obezitate amintite ulterior. Familiile nu-și pot schimba genele, dar pot încuraja obiceiuri alimentare sănătoase și activitate fizică. Aceste schimbări pot îmbunătăți starea de sănătate a membrilor familiei și istoricul sănătății generației următoare.
Așadar, putem să prevenim apariția obezității atât printr-o dietă echilibrată bogată în fructe, legume și cereale integrale, cât și prin desfășurarea de activități fizice individuale și de grup.