Cum prevenim bullying-ul în școli? – merită citit

Nu contează că suntem elevi, profesori sau părinți, cu toții avem responsabilitatea de a preveni bullying-ul în școli și de a lua măsuri atunci când suntem martori la un asemenea incident. Bullying-ul nu este un eveniment programat, acesta se poate întâmpla oricând și oricui. Studiile arată că o persoană din 10 este hărțuită în fiecare zi.

Definiția bullying-ului

Hărțuirea este o problemă tot mai întâlnită în școlile de pretutindeni și reprezintă un comportament agresiv repetat cu intenția de a face rău cuiva. Deși bullying-ul poate fi persistent și distructiv, poate fi și subtil, motiv pentru care profesorii nu sunt conștienți de prezența acestuia. Hărțuirea poate apărea atât în perimetrul școlii, cât și în afara acestuia, dar tot prin intermediul relațiilor create în cadrul școlii.

Tipuri de bullying

1. Cyberbullying-ul reprezintă orice tip de hărțuire care se desfășoară în mediul online. Poate fi sub forma unor comentarii pe pagina personală a victimei sau prin mesaje private.

2. Bullying-ul fizic implică atât un contact fizic între agresor și victimă, cât și aruncarea cu intenție a unor obiecte care pot să rănească persoana lovită.

3. Bullying-ul emoțional implică mai multe metode prin care agresorul îi rănește sentimentele victimei. Un exemplu în acest sens poate fi răspândirea de zvonuri, precum și rostirea unor cuvinte jignitoare.

Cum putem preveni acest comportament?

Acest comportament poate fi cel mai bine prevenit dacă copilul este educat în acest sens încă de la o vârstă fragedă, acest lucru însemnând ca părinții să învețe copilul să fie empatic și drăguț cu cei din jur. O altă metodă de prevenire este comunicarea. Atunci când copiii se simt în siguranță să vorbească cu un adult, aceștia se simt mai confortabil să recunoască dacă au fost o victimă a bullying-ului sau au văzut un astfel de eveniment. Nu în ultimul rând, oricine observă acest comportament trebuie să-l raporteze și să ia măsuri pentru a-l opri și pentru a-l educa pe bătăuș.

Bullying-ul în școli este o problemă greu de gestionat, dar dacă școlile, părinții și mai ales copiii sunt informați cu privire la aceasta și implicați în procesul de prevenire, hărțuirea poate fi redusă sau chiar oprită.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here