Vaccinarea în Arad pentru COVID: 100 de mii de doze pentru vaccin și aproape 10 centre.
Aradul se pregătește de vaccinarea populației. Se încep identificarea și amenajarea locurilor unde vor avea loc vaccinările. Autoritățile au în grijă sarcina de a identifica și organiza aceste centre.
Domnul dr. Horea Timiș, care este Directorul Direcției pentru Sănătate Publică în Arad, a declarat că se așteaptă la un număr de aproximativ 100 de mii de doze cu vaccin. De asemenea, acesta a declarat și numărul aproximativ de persoane care vor fi vaccinate pe lună: 5.000.
Cei care vor avea prioritate pentru vaccinare sunt cei care au nevoie urgent de acest vaccin, conform lui dr. Timiș. Acesta a oferit și câteva exemple: vârstnici, cadre medicale, familii cu copii. Totodată vaccinul va fi administrat în două doze, adică oamenii se vor vaccina de 2 ori pe an.
Conform lui dr. Horea Timiș campania de vaccinare ar putea începe în ianuarie 2021. Acesta a mai declarat: „La nivelul municipiului vor fi organizate 9 centre de vaccinare la centrele de zi pentru vârstnici care acum sunt închise. Acolo vor fi cadre medicale, birouri, întreaga infrastructură care să asigure vaccinarea – de la păstrarea vaccinului în condiții optime la procesul de administrare a vaccinului. Vor exista circuite și reguli stricte. În județ centrele de vaccinare vor fi dispuse strategic în marile localități Săvârșin, Șiria, Sântana, Curtici, Sebiș, Ineu etc. Aici vor fi organizate în clădiri puse la dispoziție de administrațiile locale – fie ele foste magazine, cămine culturale, etc. Distribuția vaccinului și centrele vor fi astfel dispuse încât să acoperim tot județul. În următoarea fază vom organiza logistica și transportul vaccinului, de la Timișoara la Arad și către centrele din tot județul. Cert este că vor fi echipe speciale care vor deservi aceste centre de vaccinare, personal separat de medicii de familie”
Totuși în cazul populației există foarte multe persoane care ar putea să refuze vaccinul. Pentru această problemă dr. Timiș a explicat: „Cea mai mare problemă pe care o resimt, în acest moment, din contactul cu cetățenii este reticența la vaccinare. Aici vorbim despre anumite curente de opinie: cum că vaccinul nu e suficient testat, de ce alegem un anumit tip de vaccin, dacă are sau nu reacții adverse. Și din păcate întâlnim această poziție și în rândul cadrelor medicale care ar trebui să susțină vaccinarea necondiționat. Cred că aici va fi problema României. Vorbim de cultura vaccinării, iar în România există o mare reticență și neîncredere. Cunoaștem povestea drobului de sare, fără să privim dincolo că lucrurile merg înainte. În acest sens vreau să dau exemplul vaccinării HPV, o campanie cu un eșec lamentabil. Eșecul a fost cauzat de comunicare, populația nu a fost pregătită pentru acest scop cultural. Deși vaccinarea HPV salvează femeile de cancerul de col uterin”