Tehnicile de influențare a consumatorilor folosite de supermarket-uri – merită citit
Ați observat că primul lucru pe care-l vedeți când intrați într-un supermarket sunt fructele și legumele? Sau că mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor vă trezește foamea? Toate aceste lucruri fac parte dintr-o strategie a supermarket-urilor de a face clienții să cheltuie mai mulți bani atunci când le trec pragul.
Așezarea produselor pe rafturi
În general, pe rafturile de jos se regăsesc produsele de o calitate inferioară, dar mai ieftine. La nivelul ochiului se pot observa rafturile cu produsele cele mai cunoscute, de brand, care sunt mai ușor de accesat datorită poziției lor. Pe rafturile de sus se găsesc articolele locale și mai mici, care nu sunt în aria de vedere.
Labirintul
O altă strategie a supermarket-urilor este cea de a muta alimentele din când în când. Supermarket-urile fac acest lucru pentru a îndemna clienții să se plimbe printre rafturi, mai ales că alimentele de bază precum laptele, ouăle și pâinea se află de obicei în capătul magazinului. Cu cât clienții petrec mai mult timp în magazin, cu atât cumpără mai mult.
Trucul coșurilor de cumpărături
Adesea, coșurile mari de cumpărături influențează consumatorii să le umple. Dacă clienții intră în magazin fără coș de cumpărături, aceștia vor lua doar cât pot duce, dar cu un coș mare de cumpărături, va exista întotdeauna loc pentru încă un produs. Tocmai de aceea, în majoritatea magazinelor, coșurile mari de cumpărături sunt de 3 sau 4 ori mai multe decât cele de mână care sunt mult mai mici.
Atunci când înțelegem aceste strategii folosite de supermarket-urile din întreaga lume, putem să îi batem la propriul lor joc. Folosind o listă de produse absolut necesare, fără să ne abatem de la aceasta și evitând orele de vârf putem să economisim atât bani, cât și timp.