Societatea și consumul de fast food – mare atenție la diabet, obezitate, ten
Industria fast food a influențat și afectat societatea în care trăim în mai multe feluri. Pornind de la un stand de hamburger sau hot-dog, această industrie s-a transformat în lanțuri de restaurante tip fast food cu francize în toată lumea. Fast food-ul a devenit o normalitate atunci când căutăm ceva de mâncare rapid și gustos. Dar ce efecte are consumul de fast food asupra societății din secolul al XXI-lea?
Fast food-ul – definiție și costuri
Mâncarea de tip fast food este definită ca o alternativă mai rapidă, ușor accesibilă și ieftină a mâncării făcută în casă. Acest tip de mâncare este bogată în grăsimi saturate, zahăr, sare și calorii. În prezent, majoritatea oamenilor sunt grăbiți și nu au timp de cumpărături sau gătit, motiv pentru care apelează la restaurante fast food pentru a-și satisface nevoia. Unele mâncăruri fast food costă aproximativ la fel ca o mâncare gătită acasă, un alt motiv pentru care oamenii apelează la această alternativă. Totuși, când vine vorba de salate, lucrurile stau altfel. O salată ajunge să coste la fel sau poate chiar mai mult decât un meniu care conține un sandwich, cartofi prăjiți și băutură.
Care sunt efectele asupra sistemului circulator și digestiv?
Majoritatea fast food-urilor oferă mâncare bogată în carbohidrați, cu foarte puțină sau chiar deloc fibră. Când sistemul digestiv digeră aceste mâncăruri, carbohidrații sunt eliberați ca glucoză în fluxul sanguin. Ca și consecință, zahărul din sânge crește. Pancreasul răspunde la această creștere prin eliberarea de insulină. Insulina transportă glucoza prin corp pentru a oferi energie, iar acest întreg proces este regulat de corp. De-a lungul timpului, consumând în exces carbohidrați, corpul s-ar putea să nu mai răspundă în mod normal la insulină, lucru care poate duce la creștere în greutate, rezistență la insulină sau diabet de tip 2.
Efecte asupra tenului
Mâncarea pe care o mâncăm are efecte directe asupra pielii noastre. Dacă în trecut, ciocolata și mâncarea bogată în ulei favorizau apariția acneei, în prezent s-a dovedit că aceasta apare din cauza creșterii bruște a nivelului de zahăr din corp. De asemenea, copiii și adolescenții care mănâncă fast food de cel puțin trei ori pe săptămână dezvoltă eczeme, boală a pielii care se manifestă prin iritația și înroșirea pielii.
Nu în ultimul rând, consumul excesiv de fast food duce adesea la o creștere anormală în greutate, numită obezitate, o boală cu care societatea din prezent se confruntă tot mai des.