Cum îi afectează pe elevi școala online din timpul pandemiei?
Participarea la orele online poate avea o mulțime de avantaje, în special comoditate și accesibilitate. Totuși, mediul creat de o clasă online nu e potrivit pentru toată lumea. Elevii pot simți o oarecare anxietate când vine vorba de participarea la orele desfășurate online din cauza mediului de acasă, încrederii de sine sau lipsei de motivație.
Școala online – cât de accesibilă este?
Elevii mai norocoși, cei care dispun de toate resursele necesare pentru a participa, consideră școala online o comoditate deoarece nu mai este nevoie să se deplaseze până la unitatea de învățământ și înapoi, mai ales că ne aflăm în sezonul rece. Din nefericire, trista realitate ne arată că există un procentaj destul de mare de elevi care provin din medii defavorizate și care nu pot participa la orele online deoarece nu au un calculator/laptop/telefon, Internet sau chiar curent.
Elevii și tehnologia
Datorită faptului că elevii sunt nevoiți să folosească tehnologia, fie în cadrul orelor propriu-zise, fie la rezolvarea temei sau proiectelor, aceștia își dezvoltă astfel abilitățile în acest domeniu și învață în același timp lucruri noi. Dar tehnologia le poate fi și inamic, atunci când apare o problemă tehnică. O pană de curent, o problemă cu Internetul sau apariția unor viruși care atacă calculatorul sunt des întâlnite și îi obligă pe elevi să nu poată participa la ore, aceștia simțindu-se depășiți de situație și demoralizați.
Interacțiunea socială
În contextul actual, orele desfășurate online au limitat interacțiunea dintre elevi, aceștia nu-și mai petrec pauzele vorbind unii cu alții așa cum obișnuiau să o facă, fapt care favorizează comportamentul retras și timid prezent tot mai mult printre elevi. Totodată, elevii participă la ore de acasă, dintr-un mediu plăcut lor, iar de aceea și distragerile sunt din ce în ce mai multe. În timpul orelor, aceștia pot fi tentați să mănânce, să se joace sau chiar să doarmă, în loc să participe activ. Aceste distrageri pot afecta atât motivația elevului, cât și procesul de învățare.
Prin urmare, această perioadă îi afectează pe elevi în mod diferit, în funcție de comportamentul și personalitatea fiecăruia, făcându-i să se simtă mai recunoscători și nostalgici atunci când se gândesc la școala tradițională.
Copilul tău cum participă la orele online? Lasă-ne un comentariu mai jos!