Alergiile alimentare – de ce să ne ferim în această perioadă

O reacție alergică se manifestă atunci când sistemul imunitar al corpului uman reacționează în mod neobișnuit la anumite alimente. Deși alergiile alimentare sunt de obicei moderate, există cazuri în care acestea pot fi mai severe. Reacția alergică severă poartă numele de anafilaxie.

Simptome comune

Simptomele unei alergii alimentare pot afecta diferite zone ale corpului în același timp. Câteva simptome pot fi:

  • o senzație de mâncărime în interiorul gurii, gâtului sau urechii;
  • inflamarea buzelor sau a feței;
  • eczeme care pot fi însoțite de mâncărime;
  • amețeală, diaree, lăcrimarea ochilor, curgerea nasului.

Care sunt cele mai comune alimente care provoacă alergii?

Printre copii, alergiile alimentare se declanșează prin intermediul alimentelor precum arahide, grâu, soia, lapte și ouă. La adulți însă, alimente precum pește, fructe de mare, arahide, fistic și migdale pot provoca reacții alergice.

Metode prin care ne dăm seama la ce alimente avem alergie

O metodă des folosită de către doctorii specializați în domeniu este cea a testelor cutanate. Acestea pot fi făcute prin înțeparea pielii aflată pe partea anterioară a brațului cu mai multe tipuri de alergeni alimentari, într-o cantitate foarte mică. Dacă persoana este alergică, zona se va înroși. Dacă testul prin înțepare nu este concludent, se efectuează un alt test, cel intradermic, în cadrul căruia alergenul este injectat sub primele straturi ale pielii. O altă metodă pot fi testele de sânge, folosite mai ales în cazul pacienților aflați în situații speciale.

Tratamentul alergiilor

Atunci când suferi de alergii alimentare, sistemul imunitar reacționează la o substanță străină, denumită alergen, ca și cum ar fi periculoasă, deși aceasta este inofensivă pentru alte persoane. Cea mai bună modalitate de prevenție a reacțiilor alergice este de a identifica alimentele care o cauzează și evitarea acestora. În cazul unei reacții alergice severe în care persoana intră în șoc anafilactic, cea mai eficientă metodă de tratare este adrenalina autoinjectabilă. De asemenea, administrarea de medicamente poate ameliora simptomele create de  reacția alergică.

Așadar, pe lângă faptul că produc stări neplăcute, alergiile pot pune în pericol viața. Tocmai din acest motiv, este esențial să urmărim îndeaproape cum reacționează corpul nostru la anumite alimente și să ne ferim în mod expres de acelea care ne dăunează sănătatea.

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here