De la control pentru combaterea furturilor, la sancțiuni pentru COVID-19 – Acțiunea polițiștiilor ”dă roade”
La nivel național, s-au început controalele de către Poliția Română. Locurile în care și-au desfășurat aceștia controalele sunt trenurile și stațiile de cale ferată. Astfel că, scopul controalelor este cel de prevenire și combatere a furturilor din buzunare, din bagaje și bagajele de călători. Totodată, aplicând aceste controale, poliția consideră că vor asigura un climat de siguranță publică pe partea de transport public feroviar.
Cazurile de tâlhărie și înșelăciune sunt extrem de răspândite în orice gară la nivel național. Mii de oameni au fost înșelați sau tâlhăriți, de către persoane rău intenționate, pe parcursul anilor de existență a CFR.
Extrem de grav este că, infractorii nu numai că doresc să aplice furtul, ci sunt niște persoane foarte periculoase care pun viața oameniilor în mare pericol. Dacă ai avut norocul să prinzi în plină acțiune un astfel de personaj, probabil norocul nu ți-a surâs atât de mult, deoarece probabilitatea ca acesta să devină agresiv, rezultând la un atac asupra ta, este ridicată.
Infractorii din gările din România ascund la ei diferite arme cum ar fi renumitele seringi cu care unii chiar se droghează. Odată ce o astfel de seringă reușește să-ți străpungă pielea, problema devine de viață și moarte. În acel moment riscul ca tu să fii infectat este extrem de mare.
Astfel că, în cadrul acțiunii pe care Poliția Română a desfășurat-o la data de 18 Noiembrie 2020, au fost verificate 326 de stații de cale ferată și 329 de trenuri de călători. În total, bilanțul de persoane legitimate fiind de 1.386.
În urma acestor controale, s-au depistat 2 persoane în flagrant delict, 2 urmăriți, 5 minori lipsiți de supraveghere, 3 bolnavi psihic și 9 persoane fără adăpost, conform Poliția Română.
Numărul de sancțiuni contravenționale a fost de 399, iar cele mai multe 252 au fost la Legea privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și 54 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Aceștia au oferit sancțiuni în valoare de 116.040 de lei.
În urma unui control dedicat pentru prevenirea și combaterea furturilor, din bagaje și de bagaje de la călători și asigurarea unui climat de siguranță publică în transportul public feroviar, s-a ajuns ca 63% din amenzi să fie pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.