PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE INFRACȚIUNI INFORMATICE

Ce ușor se substituie o cartelă SIM!!!

În dimineața zilei de 18 noiembrie a.c. au avut loc 12 percheziții în Brașov, Ilfov și București. S-a destructurat o grupare infracțională bănuită că ar fi accesat fără drept conturile bancare a 50 de victime. Totodată au fost accesate și conturile de pe rețelele sociale ale victimelor. De asemenea, membrii grupării ar fi postat pe paginile de socializare ale victimelor sau ar fi transmis mesaje private persoanelor din listele de prieteni, solicitând transferuri de bani. Toate acestea prin substituirea cartelelor SIM,

Percheziții imobiliare

La data de 18 noiembrie 2020, polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, efectuează 12 percheziții domiciliare, într-un dosar care vizează săvârșirea de infracțiuni informatice.

10 Județe

Activitățile au loc în județele Brașov (10 percheziții), Ilfov (o percheziție) și municipiul  București (o percheziție), iar polițiștii pun în executare 14 mandate de aducere  cu privire la persoanele vizate (11 în Brașov și 3 în București).

Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi înlocuit cartelele SIM alocate clienților de către companiile de telefonie mobilă, pentru a prelua controlul asupra numărului de telefon al persoanelor vătămate.

Contactau operatorii call-center ai furnizorilor de servicii de telecomunicații!!!

Aceștia ar fi contactat succesiv operatorii call-center din cadrul rețelelor de telefonie mobilă. Astfel ei ar fi primit date parțiale privind codurile de acces.

Schimbau e-mailul de logare!!!

După ce era obținut controlul asupra numărului de telefon, cei în cauză ar fi schimbat credențialele de acces la diverse conturi deținute de persoanele vătămate. Ulterior ar fi obținut detalii referitoare la conturile deschise pe platforme de socializare, precum și informații legate de conturile bancare.

Se accesau aplicațiile de internet banking deoarece se primea codul de acces prin sms!!!

Aceștia ar fi accesat conturile de internet banking ale persoanelor vătămate, ar fi postat pe paginile acestora de socializare sau ar fi transmis mesaje private persoanelor din listele de prieteni ale victimelor, solicitând transferuri de bani în conturi deschise la companii de carduri preplătite.

Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de  peste 100.000 de lei.

Cei în cauză vor fi conduși la sediul D.I.I.C.O.T pentru audierii și dispunerea măsurilor legale. Aceștia sunt cercetați pentru:

  • constituirea unui grup infracțional organizat
  • acces ilegal la un sistem informatic
  • alterarea integrității datelor informatice
  • fals informatic
  • efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

La acțiune participă 39 de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Sursa: Poliția Română

Vezi și: Cei mai căutați infractori din România!!!

Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 128 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here